Edebiyat ve psikoloji (Ankara)
143 s.
Keywords: İnsanı ve yaşamını anlamayı amaçlayan iki dal olan edebiyat ve psikolojiyi birbirinden uzak olarak düşünmemek gerekir. Metot ve teknik unsurlardan yalıtılıp bakılırsa her iki disiplinin de insan ruhunu kavramaya, onun düşünce, davranış ve duygularına yön veren bilinçdışı süreçlerine daha yakından bakmaya ve onu çevresinden koparmadan bir bütün olarak görmeye çabalayan çalışma sahaları olduğu görülür. Bir başka deyişle, bu iki alanın da öznesi insandır ve insan ruhunun derinliklerine inme, bilinçdışını anlama, karakterlerin içsel dinamiklerini keşfetme ve davranışlarının altındaki temel motifleri izleme gibi ortak bir amaçta buluşurlar. Bu kitapta, Freud, Lacan ve Jung’un psikolojik kuramlarının edebiyat analizlerinde nasıl kullanıldığı ve bu kuramların edebi metinlerde karakter, tema ve sembol çözümlemelerine nasıl katkı sunduğu incelenmektedir. Edebiyatın, insan ruhunun derinlerine inen bir araştırma alanı olarak psikolojiyle olan bu ilişkisini irdelemek hem edebiyatı hem de insanın içsel dünyasını daha derinlemesine anlamamıza yardımcı olacaktır. Kitap, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Bunun nedeni, bu alanda okuma ve araştırma yapmak isteyen okura hem Türkçe hem İngilizce bir kaynak sağlamak ve edebiyat-psikoloji ilişkisini incelemede kullanılan kuramsal ve uygulamaya dayalı terminoloji ve kaynakçayı her iki dilde de sunmaktır.