Atatürk ve Sumerliler - Çığ, Muazzez İlmiye, 1914-2024. (İstanbul)
142 sayfa
Keywords: “Türkiye'nin büyük Sumeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 1972-2009 yılları arasında kaleme aldığı makalelerini Atatürk ve Sumerliler başlıklı kitabında topladı. Bu makalelerin ortak konusu Atatürk, Cumhuriyet devrimleri ve Sumer bilimidir. Atatürk, modern, gelişmiş ve aydınlanmış ve bir Türkiye'nin yaratılması için tarihimize, arkeolojiye ve Sumer bilimine olağanüstü bir önem vermiştir. Üniversitelerin kurulması, kurumlaşması ve bilimsel araştırmalar yapabilmeleri için çok önemli somut tedbirler almıştır. Türkiye'de arkeoloji ve özellikle de Anadolu'nun eskiçağ tarihi, esas olarak Atatürk'ün bilimsel zekâsı sayesinde gelişmiş ve kurumlaşmıştır. Atatürk'ün önderlik ettiği tarihsel köklerimizin öğrenilmesi çalışması, ulusal bilincimizi pekiştirmiştir. Muazzez İlmiye Çığ bu sürecin doğrudan tanığıdır. Kitap bu tanıklığı içeren değerli bilgiler sunmaktadır.“ --