Geç Antikçağlardan Geç Ortaçağlara Doğuda ve Batıda endüstri ve ticaret - Bakır, Abdulhalik, 1956- (İstanbul)
484 sayfa
Keywords: “Tarih araştırmalarında belli bir zaman diliminde faaliyet halinde olan bir devletin ve topluluğun veya başka bir deyişle bir ülkenin ve hatta bir bölgenin ekonomik yapısı önemli bir yer işgal etmektedir. Zira bütün alanlarıyla ekonomik faaliyetler sonucunda elde edilen ürünler ve eşyalar, birebir insanların hayatlarını sağlıklı bir şekilde yürütmelerini ve yaşamları boyunca zaruri ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayan en önemli maddi kaynakları oluşturmaktadır. Alışılagelmiş bir yöntemle ekonomiyle ilgili çalışmalar, genellikle toprak yönetimi ve tarım, bütün katmanlarıyla (iç ve dış ticaret, nehir-göl, deniz ticareti ve karada yapılan ticaret) ticaret ve endüstri alanları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ayrıca bütün bunlara ister istemez maliye ve bu alanın önemli bir bölümünü oluşturan müessese ve mekanizmaları da eklemek gerekir. Bütün bu saydığımız ekonomik alanlar insanlık tarihinin en eski devirlerinden itibaren insanoğlunun bitmez tükenmez yoğun çabaları sonucunda gelişme göstermiş ve çağımıza gelene kadar da hiç aksatmadan olgunluğunu sürdürmeye devam etmiştir. Tarihin her devrinde tarım ve endüstri alanında üretimi sağlanan ürün ve eşyaların ihtiyaç fazlası olan kısmı, ulusal ve uluslararası ticaret yoluyla belli bir gelir elde etmek maksadıyla bir bölgeden diğerine veya bir ülkeden diğer ülkeye ihraç edilmeye çalışılmıştır. Bu yoğun uluslararası ekonomik iletişim esnasında sadece topluluklar arasında üretimi yapılan endüstriyel malzemelerin bir yerden diğerine intikali sağlanmamış, aynı zamanda bu malzemelerin yapım ve kullanım teknolojisine dair kültür, eğitim ve alışkanlıklar da taşınmaya başlanmıştır. İşte önemli araştırmalardan meydana gelen bu eserimizde, Geç Antikçağlardan Geç Ortaçağlara kadar olan zaman dilimi içerisinde ekonomik hayatın atar damarını temsil eden endüstri ve ticaret konularına temas edilmiştir. Yazarın ve Arkeoloji ve Sanat Yayınevi’nin, eserin zevkle okunması temennileriyle…” --