İttihatçı Cavit Bey - Tunçer, Polat, 1960- (İstanbul)
xi, 324 sayfa
Keywords: “Dönme ve Mason olan Cavit Bey 1875'de Selanikte doğmuştur. 1907'de yine Selanik'te İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne girerek siyasete atılmış, hızla yükselerek, İttihat ve Terakkinin değişmez Maliye Nazırı olmuştur. Cavit Bey, Cemiyeti'nin iktisadî teorisyeni, Liberalizm'in Osmanlıdaki ilk ve önemli temsilcisi, Sosyalizm'in de amansız düşmanıdır. Komite ruhlu bir Cemiyet'in en makul ve mantıklı düşünenlerden biridir. Cemiyetin içinde gizliden gizliye süren, asker-sivil kutuplaşmasında (Enver ve Talat Paşalar), Talat Paşanın yanında yer almıştır. 31 Mart olayından sonra iktidarı bizzat kullanmak için harekete geçen Cemiyetin kabineye soktuğu ittihatçılardan biridir. Siyasette herkese nasip olmayacak kadar, kısa sürede ikbale kavuşan Cavit Bey, 1926da İzmir Suikastı sebebiyle tutuklanarak, Ankara İstiklal Mahkemesinin hiçbir delile dayanmayan siyasi kararıyla, 26 Ağustosta idam edilmiş ve siyasî bir mazlum olarak hayata veda etmiştir“ --