Sembolizm ve kristoloji - Patacı, Bilal, 1986- (İstanbul)
xvi, 416 sayfa
Keywords: “ “Başlangıçta Söz vardı…” cümlesi belki de Yeni Ahit külliyatının akılda en çok kalan şiirsel ifadelerinden biridir. Yuhanna İncili yazarı, bir süre sonra sahneye çıkacak başkahramanı perdenin gerisindeki izleyicisine betimlerle anlatan bir drama eserini taklit edecekcesine hikâyesine başlar. Çağdaşlarının yaptığı gibi zaman ve mekânın kesiştiği muayyen bir noktayı değil, varoluşun öncesini esas alır. Önceki İncil yazarlarının İsa’nın tasviri Yuhanna İncili’nin İsası’nı tasvir etmesi yetersizdir. Bu nedenle nam-ı diğer Dördüncü İncil kendisinden önceki anlatıların kurgusu ve kronolojisini yeniden tasarlar. Bu tasarımın sunduğu kristolojik model eskatolojiden ziyade protolojiyi dikkate alan alan söylemsel bir tanrılaştırma dilini kullanır. Elinizdeki bu kitap Yuhanna İncili’nde gösterilen İsa tasvirinin bağlamasını ve inşâsını sembolizm ve kristoloji arasındaki etkileşim üzerinden ele almaktadır“ --