Antik Mısır tarihi - Grimal, Nicalas. (Ankara)
352 sayfa
Keywords: ''Mısırlılar kökleri tarih-öncesine uzanan bir uygarlık yarattılar ve Antik dünyada adını duyuran hemen her tarihsel aktörün çağdaşıydılar. Sümerler, Elamlar, Akkadlar, Asurlular, Hititler, Babilliler, Mitanniler, Persler ve Yunanlarla aynı tarihleri paylaştılar; hepsiyle doğrudan yahut dolaylı ilişkiler kurdular; siyaset, ticaret, savaş ve barış yaptılar. Mısır tanrıları, kralları, mimarisi, gelenekleri, inançları, düşünceleri ve yaşam tarzıyla modern dönemde büyük bir ilgi ve ilham kaynağı olmuştur. Fakat tıpkı bizim gibi Antik dünya da, özellikle Yunanlar ve Romalılar Antik Mısır’ı merak etmiş, gidip bizzat görmüş, ondan etkilenmiştir. Antik insanları dahi cezbeden daha antik bir varlıktır Mısır! İşte bu kitap böylesine kadim ve etkileyici bir kimliği olan Mısır’ın hikâyesini sunuyor. İlk insan yerleşimlerinden Büyük İskender’in fethine dek uzanan bu görkemli zaman yolculuğunda bir yandan büyük tarihsel evreler, dönüşümler, olaylar ve kişiler anlatılırken, bir yandan da Mısır zihniyeti, evren, dünya, toplum, insan, yaşam ve ölüm, cenaze merasimleri gibi konulara dair tutum ve pratikler aktarılıyor. Efsaneler, masallar ve hikâyeler, toplumsal hayata, ekonomik faaliyete, siyasete ve savaş alanlarına dair anlatı ve tasvirler kitabı zenginleştiriyor; tanrıların, firavunların ve kahramanların yanında işçinin, çiftçinin, sıradan insanın hikâyesi de kitapta yerini buluyor. Derin birikimini hemen her satırda sergileyen Nicolas Grimal, Mısır tarihi üzerine özellikle bu başyapıtıyla dünyada tanınmış en önemli isimlerden biridir.'' --