Lozan Barış Antlaşması (İstanbul)
475 sayfa
Keywords: “Lozan bir tarihî hesaplaşmadır. 150-200 yıldır uluslararası gündemi işgal eden Şark Meselesi’nin son bulduğu platformdur. Batılıların, Birinci Dünya Savaşı (1914-18), Mondros Ateşkesi (1918) ve Sevr Barış Antlaşması (1920) ile çözdüğüne inandığı Şark Meselesi (coğrafyadan çıkarmayı başardığı Osmanlı Devleti’nin akıbeti) konusunda son sözün, Millî Mücadele (1919-22), Mudanya Ateşkesi (1922) ve Lozan Barışı ile (1923) Türkler tarafından söylendiği bir tarihî gerçekliktir. Türkiye’de 1914-1923 döneminde yaşanan Birinci Dünya Savaşı ve akabinde girişilen Millî Mücadele’yi bitirip uzun bir “barış devri” açan Lozan Barış Antlaşması, 100 yıldır geçerliliğini koruması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Elinizdeki kitap, Lozan’a sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda diğer imzacı devletler ve antlaşmadan etkilenen ülkelerin perspektifinden de bakmayı amaçlıyor. Kitap, Türkiye’nin tarihsel kazanımlarının yanı sıra İngiltere, Fransa, Yunanistan, ABD, Sovyetler Birliği, Japonya, Arap dünyası, Bulgaristan, Kıbrıs, Irak, Ermenistan, Mısır ve İran gibi pek çok ülkenin bu antlaşmaya bakış açılarını, dönemin diplomatik dengelerini ve uluslararası ilişkilerini derinlemesine inceliyor. Eserde, Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye’nin kazanım ve kayıpları, Türkiye’nin verdiği diplomatik mücadele, barışın yansımaları vb. başlıklar tarihçiler, hukukçular, uluslararası ilişkiler ve diğer sosyal bilimler uzmanlarınca ele alınıyor. Lozan Barış Antlaşması - 100. Yılında Tarafların Bakışıyla adlı bu eser, Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yılı anısına, uluslararası perspektifiyle yeni bir soluk getiriyor ve tarihin bu önemli dönüm noktasını daha geniş bir çerçeveden değerlendirmeye olanak sağlıyor.” --